Disney Online
Brugernavn:

Password:
FORSIDEN NYHEDER FORUM
Ny bruger  |  Glemt kode   
Alle typer
Nyheder
Baggrund
Rygter
Interviews
Anmeldelser
Afstemninger
Konkurrencer
Lister
Kommende udgivelser på DVD og Blu-ray
Disney-boss Bob Iger forlader The Walt Disney Company
Disney stadig forlystelsesparkernes ubestridte konge
Spillefilm om Walt Disneys liv på vej
Disney Movies On-Demand tjensten kommer til Norden
DEN KOMPLETTE LISTE: Walt Disney's animerede klassikere
film · tv · baggrund · disneychannel · kennethl · liste · animation · pixar · klassikere · park · dvd · serier · historie · klassiker · kommendefilm · serie · hannahmontana · mileycyrus · dollars · paris · company · disneyxd · waltdisneyanimationstudios · produkt · oversigt ·The Nightmare Before Christmas
Af TheDisneyFan
D. 13. december 2009
Selvom filmen The Nightmare Before Christmas blev udgivet under Tim Burton's navn, var han ikke en særlig stor del af den under optagelserne.
 
 
FACTS:
Produktionsår: 1993
Premieredato: USA: 29. oktober 1993
Instruktør: Henry Selick
Selskab: Touchstone Pictures
 
Burton skrev et tre-side digt, der havde titlen The Nightmare Before Christmas, mens han arbejde som Disney-animator i begyndelsen af 1980'erne. Burton fandt inspiration fra tv specials som Rudolph Red-nosed Reindeer, How the Grinch Stole Christmas! og digtet A Visit from St. Nicholas. Efter at Tim Burton havde haft succes med sin kortfilm Vincent fra 1982, begyndte Disney til at overveje om The Nightmare Before Christmas digtet skulle laves som en kortfilm eller et 30 minutters julespecial til tv.
Rick Heinrichs og Burton skabte concept art og storyboards, Heinrichs lavede også skulptur modeller af karaktererne. Burton viste Henry Selick, som også var en Disney-animator i begyndelsen af 1980'erne, det materiale som han og Heinrichs havde udviklet.
Dengang ville Tim have gjort noget for at få projektet i gang, for der var nemlig en masse snak om enten at lave The Nightmare Before Christmas som en kortfilm, i stil med Vincent eller en 30 minutters tv-special, men projektet kom ikke videre.
I 1990 fandt Burton ud af, at Disney stadig eje filmrettighederne, og de udarbejde den til en fuld-længde film. Men desværre kunne Burton ikke komme til at instruktør filmen, da han havde travlt Batman Returns, og var begyndt en smugle på Ed Wood. Så Henry Selick fik til opgave at instruere filmen, så det lignede en Tim Burton film. 

Henry Selick (t.v.) og Tim Burton (t.h.).
 
Da digtet skulle laves om til et manuskript, arbejde Burton sammen Michael McDowell, som før havde arbejdet sammen på filmen Beetlejuice. McDowell og Burton erfarede kreative forskelle, der overbeviste Burton om at lave filmen som en musical med tekster og musik af samarbejdspartneren Danny Elfman. Elfman og Burton fik sammen skabt en rå historie og to tredjedele af filmens sange, mens Selick, sammen med 200 medarbejder, begyndte på produktionen i juli 1991 i San Francisco, Californien. Elfman fandt sangskrive-arbejdet på Nightmare's 10 sange som et af de letteste job, han nogensinde har haft. Manuskript forfatteren Caroline Thompson arbejde også lidt på filmen, men senere forlod hun projektet da hun fik tralvt med andre film. Og på grund af at Tim Burton også havde travlt med andre film, brugte han meget lidt tid på The Nightmare Before Christmas. Henry Selick har fortalt at Burton kun kom fem gange på to år, til optage delen, og brugte kun omkring otte eller ti dage i alt på filmen.

Tim Burton sammen med komponist Danny Elfman
 
Til The Nightmare Before Christmas blev der skabt om 227 dukker til at repræsentere karakterne i filmen. Jack Skellington, filmens hovedfigur, fik til denne film lavet op til omkring 400 forskellige hovder, der hver havde sit eget speciele ansigts udtryk.
Hans navn og titel, som the Pumpkin King, minder meget om Jack Pumpkinhead fra Oz bøgerne. Til Jack Skellington blev der også fundet inspiration fra titelfiguren i How the Grinch Stole Christmas! og Den Store Græskarmand fra Radiserne.

Jack Skellington
 
Sally's mundbevægelser blev lavet på en anden måde i forhold til de karakter i filmen. Når filmskaberne skulle have Sally til at snakke fjernede de hendes ansigt/maske, for at bevare rækkefølgen af hendes lange røde hår. Til Sally blev der lavet ti forskellige typer af ansigter, der hver havde fået lavet med en række af elleve udtryk, såsom f.eks øjnene åbne og lukkede, og forskellige ansigts-udtryk og mundbevægelser.
Sally er den eneste karakter i Nightmare Before Christmas, hvor det kun er ansigtet/masken der bliver fjernet med en anden.

Sally
 
Oogie Boogie optrådte ikke i Tim Burtons oprindelige digt. Men på et tidspunkt tegnede han et portræt af noget, der syntes at ligne en kartoffelsæk med arme og ben.
Til Oogie Boogie blev der blandt andet fundet inspiration fra jazz-musikeren Cab Calloway's optræden i en Betty Boop tegnefilm cirka fra 1933.
Burton spurgte også Danny Elfman om han ikke kunne lave Oogie's sang i "Nightmare" så den kom til at minde lidt om Cab Calloway's Minnie the Moocher fra 1931. Det endte med at Elfman reference til Betty Boop tegnefilm The Old Man of the Mountain fra 1933, hvor Cab Calloway også har en optræden. Julemandens replik "Well, what are you going to do?" og Oogie Boogie's svar "I'm gonna do the best I can!" er citater fra denne tegnefilm.
En anden idé til Oogie's identitet var at skulle være dr. Finklestein i forklædning, for at få hævn på Jack og Sally, men af ukendte grunde blev denne ide droppet.

File:Oogie boogie1.jpg
Oogie Boogie
 
Efter tre års arbejde var The Nightmare Before Christmas færdig. Og den 29. oktober fik filmen premiere i USA. Men inden da havde Walt Disney Pictures besluttet at filmen skulle udgives under Touchstone Picture's navn, fordi der kom en teori om at filmen ville være alt for mørk og skræmmende til børn. Under sin originale biograf-udgivelse i 1993 indtjente filmen 50 mio. $, og gode anmeldelser af kritikerne.
Siden 2006 er filmen årligt blevet genudsendt i biograferne i Disney Digital 3-D format. I 2006 indtjente Nightmare Before Christmas 8 mio. $., i år 2007 15 mio. $., og i 2008 blev der indtjent 1 mio. $.
 
Af priser har The Nightmare Before Christmas blandt andet været nomineret til en Oscar for Bedste visual effekt. Kunst-instruktør Deane Taylor og instruktør Henry Selick vandt begge en Annie Award. Taylor for Bedste individuelle resultat for kunstnerisk dygtighed inden for Animation, og Selick for Bedste individuelle resultat for kreativt tilsyn inden for Animation. Ved denne prisuddeling blev det også til en nominering for Bedste animerede film.
Danny Elfman vandt en Saturn Award for Bedste musik og filmen fik en Saturn Award for Bedste fantasy film. Henry Selick fik også en nominering for Bedste instruktør, og Ariel Velasco-Shaw, Eric Leighton og Gordon Baker blev alle tre nomineret til en Saturn Award for Bedste special effekter.
 
Nedenunder ses sangen 'What's This?'
 
Stemmer
Chris Saradon : Jack Skellington (dialog)
Danny Elfman : Jack Skellington (sang)
Catherine O'Hara : Sally
William Hickey : Doctor Finklestein
Paul Reubens : Lock
Glenn Shadix : Borgmesteren i Halloween by
Ken Page : Oogie Boogie
Ed Ivory : Julemanden
Susan McBride : Stor heks og W.W.D.
Greg Proops : Saxofonist, Djævel og Herlekin dæmon
Debi Durst : Lille heks, Corpse barn og Corpse mor
Kerry Katz : Mand under trapperne, Vampyr og Corpse far
Sherwood Ball : Mumie og Vampyr
Randy Crenshaw : Mr. Hyde, Behemoth og Vampyr
Carmen Twillie : Vænsen under seng og Undervandsuhyre
Glenn Walters : Ulvemanden


Disney legende skal lave Løvernes Konge i 3D
Skønheden og Udyret
Aladdin
Disneys identiske scener
Første plakat til Burtons 'Alice in Wonderland'


Kommende udgivelser på DVD og Blu-ray
Orlando Bloom frisk på flere pirateventyr
Flere billeder til 'Big Hero 6'
To minutter langt klip fra 'Big Hero 6'
Disney Movies On-Demand tjensten kommer til Norden

Der er ingen kommentarer til denne nyhed.
Du skal være logget på for at skrive en kommentar.


Når du "synes godt om" DisneyOnline.dk er du automatisk med i alle vores konkurrencer om sjove Disney-præmier.

 Nyeste
 forumindlæg

Denne hjemmeside er ikke affilieret med, autoriseret af eller på nogen måde officielt forbundet med The Walt Disney Company.
Siden er ikke-kommerciel og lavet af frivillige Disney-entusiaster.

This website is not affiliated with, authorized by og in any other way officially connected with The Walt Disney Company.
The site a non-commercial, unofficial Disney-fan forum.
Annoncér   |   Om DisneyOnline.dk   |   Kontakt   |   © Roald Bergmann 2007 - 2009   |   Site developed by e-bak